אולטראסאונד מיילדותי
מעקב הריון מובנה וסדיר, נועד להבטיח התפתחות תקינה של העובר ולוודא בריאות האם והעובר. בדיקת הריון ראשונה יכולה להיות חיובית החל מ- 10 ימים לאחר הביוץ ונבדקת 12 יום לאחר החזרת עוברים בטיפול הפריה חוץ גופית.
אולטרסאונד ראשון לבדיקת תקינות לאבחון דופק העובר מבוצע במרפאתנו, כשבועיים לאחר בדיקת הריון חיובית.
מעקב ההיריון כולל בדיקות אולטרסאונד, בדיקות גנטיות, מרקרים ביוכימיים ומעקב אחרי מדדי האישה. המעקב מבוצע על ידי ד״ר רענני, מומחית לילוד וגניקולוגיה במרכז רפואי תל-השומר.
במרפאה רופאים מומחים המובילים בתחום האולטרסאונד בעזרת מכשירים מהמתקדמים ומהמשוכללים כולל סונר תלת – ממד ובדיקת זרימות דם (דופלר).
במסגרת המעקב המטופלת מקבלת תוכנית מעקב מסודרת הכוללת הפניות לבדיקות שונות כמו שקיפות עורפית, סקירת מערכות העובר ועוד.
שקיפות עורפית
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד לצורך הערכת הסיכון לתסמונת דאון בעובר. בבדיקה זו ימדד גודל העובר ועובי שכבת הנוזל התת-עורי בעורפו. שילוב שני אלו וגילך מאפשר להעריך את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון ובהתאם לשקול את הצורך בדיקור מי שפיר או בבדיקת סיסי שליה.
הבדיקה נערכת בין שבוע 11 לשבוע 13+6. היא מתבצעת בגישה בטנית או נרתיקית (במקרה הצורך בלבד).
בנוסף לשקיפות העורפית תבוצע בדיקה אנטומית והתפתחותית ראשונה לעובר על מנת לזהות מומים משמעותיים אשר ניתנים לגלוי, ככל שניתן בשלב מוקדם זה של ההריון. במקרים מסוימים ניתן להעריך את מין העובר וכמו כן תבוצע הדמית תלת מימד וארבע מימד של עוברך.
הבדיקה נעשית ע"י ד"ר חגי אבנט
סקירה מוקדמת
סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה-סאונד שבמהלכה ייבדק העובר מכף רגל ועד ראשו, מדובר בבדיקה מדוקדקת לתקינות כלל מערכות גופו של העובר. היא נערכת על מנת לשלול קיום מומים מבניים אפשריים ולסייע באיתור מומים גנטיים.
הסקירה המוקדמת מתבצעת בין השבועות 14-17 ומבוצעת בגישה בטנית ונרתיקית (במידת הצורך). בצוע הבדיקה בשבועות מוקדמים אלו מאפשר להיעזר בממצאים בעת שקילת הצורך בבצוע דיקור מי שפיר. מין העובר ניתן לזיהוי בודאות בבדיקה זו ובנוסף תבוצע הערכת גודלו של העובר, כמות מי השפיר, מיקום השלייה ואורך צואר הרחם על מנת לאתר נשים בסיכון ללידה מוקדמת.
במהלך הבדיקה יבוצעו הדמיות תלת מימד וארבע מימד של העובר ובסופה ישלח לך לינק לכל התמונות והסרטונים.
הבדיקה נעשית ע"י ד"ר חגי אבנט
דיקור מי שפיר
בדיקת מי השפיר מאפשרת בחינת המטען הגנטי של העובר ומטרתה לשלול באופן וודאי תסמונת דאון ותסמונות גנטיות אחרות. הבדיקה מתבצעת בשבועות 17-22 ובמידת הצורך גם בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון.
דיקור מי השפיר מתבצע בתנאים סטריליים ועל ידי החדרת מחט דקה דרך דופן הבטן לשק מי השפיר. הבדיקה מבוצעת תחת הנחיית אולטרסאונד רציפה, על מנת למנוע פגיעה בעובר. נשאבת כמות מועטה מנוזל מי השפיר, בו ניתן למצוא תאים שנשרו מהעובר. הדגימה נשלחת למעבדה לצורך ביצוע הבדיקות השונות. כיום הבדיקה הסטנדרטית המבוצעת הינה בדיקת צ'יפ גנטי, שבה ניתן לאתר אזורים של תוספות או חסרים קטנים של ה- DNA. הפרעות אלו עלולות להיות בעלות משמעות קלינית ויכולות להופיע גם בנוכחות סקירת מערכות תקינה. כמו כן ניתן לבקש מהמעבדה לשמור תאים ממי השפיר עד סוף ההריון לצורך אפשרות לבדיקות מיוחדות כמו אקסום במידה ויהיה בהן צורך.
לציין כי הבדיקה אורכת דקות ספורות בלבד והכאב הכרוך בה הינו מינימלי ודומה לזה הכרוך בבדיקת דם רגילה. מי השפיר יחזרו לכמותם ההתחלתית תוך מספר שעות ולאחר הבדיקה ויומלץ על הימנעות ממאמץ למשך יומיים.
בדיקת מי שפיר מומלצת עבור נשים בעלות סיכון מוגבר לתסמונת דאון לאור גילן, לאור בדיקות סקר, או בשל גורמי סיכון אחרים. חלק מהנשים בוחרות לעבור דיקור מי שפיר גם בהעדר סיכון מוגבר, מתוך רצון לקבל את מירב המידע האפשרי לגבי בריאות העובר שלהן במהלך ההיריון וטרם הלידה. נמצא שבנשים שאינן בעלות סיכון מוגבר, הסיכוי לאיתור ממצא לא תקין בבדיקת הצ'יפ הגנטי שהינו בעל משמעות קלינית, הינו בין 1:100-1:200 (תלוי בגיל).
הסיכון העיקרי בביצוע בדיקת מי השפיר הינו הסיכון להפלה, ששיעורו הינו סביב 1:1000-1:1400.
חשוב לבצע בדיקה זו בידיים מיומנות. לד"ר אבנט נסיון של אלפי דיקורי מי שפיר וכרופא בכיר ביחידה לרפואת העובר בשיבא הוא מבצע כבשגרה פעולות פולשניות רבות. החל בדיקורי מי שפיר וכלה בפעולות מורכבות הרבה יותר כגון ניתוחים תוך רחמיים, ערויי דם תוך רחמיים, החדרת נקזים לעובר, ניתוחי לייזר לתאומים זהים והפחתות עוברים.
סקירה מאוחרת שניה
סקירת המערכות המאוחרת היא בדיקת אולטרה-סאונד שבמהלכה ייבחנו כל מערכות העובר על מנת לוודא שהן ממשיכות להתפתח באופן תקין.
סקירה זו הינה מורחבת, מתבצעת בין השבועות 22-24 ומבוצעת לרוב בגישה בטנית. גיל ההריון ומערכות הגוף הבשלות יותר מאפשרים לנו דיוק רב יותר ויכולת זיהוי טובה יותר של מומים מבניים אפשריים ובעיות גנטיות בעובר. במידה ויתגלה ממצא בסקירה, ינתן פירוט מדויק אודותיו ויעוץ לגבי צורך בהמשך ברור, מעקב וטיפול במהלך ההריון או לאחריו. בנוסף תבוצע הערכת גודלו של העובר, כמות מי השפיר, מיקום השלייה ואורך צואר הרחם על מנת לאתר נשים בסיכון ללידה מוקדמת.
במהלך הבדיקה יבוצעו הדמיות תלת מימד וארבע מימד של העובר ובסופה ישלח לך לינק לכל התמונות והסרטונים.
הבדיקה נעשית ע"י ד"ר חגי אבנט
סקירת מערכות שלישית
בדיקה זו מתבצעת בשליש השלישי והאחרון של ההריון, בשבועות 30-32. מרבית המומים מתגלים בסקירה המוקדמת והמאוחרת, אך קיימים מספר הפרעות התפתחותיות אשר עלולות להתבטא רק בשלבים מתקדמים יותר בהריון. בדיקה זו סוקרת את כל אברי העובר, עם שימת דגש מיוחד על המח, מערכת העיכול, הכליות, דרכי השתן ומערכת השלד. כמו כן ימדדו כל העצמות הארוכות על מנת לשלול גמדות. בנוסף נועדה הבדיקה להעריך את גדילת העובר ולאתר הפרעות גדילה במידה וקיימות. במסגרת זו יבדק התפקוד השלייתי באמצעות בדיקת זרימות דופלר בכלי הדם העובריים ובחבל הטבור.
במהלך הבדיקה יבוצעו הדמיות תלת מימד וארבע מימד של העובר ובסופה ישלח לך לינק לכל התמונות והסרטונים.
הבדיקה נעשית ע"י ד"ר חגי אבנט
סיסי שליה
בדיקת סיסי שליה מאפשרת בחינת המטען הגנטי של העובר והיא מבוצעת בגישה בטנית או נרתיקית בהתאם למיקום השליה והגישה הבטוחה ביותר אליה. היא מבוצעת תחת הנחיית אולטראסאונד רציף, אשר מסייע לבחור את המיקום המדוייק שבטוח מבחינת האם והעובר. החומר הנדגם נשלח למעבדה ומבוצעת בדיקת צ'יפ גנטי או בדיקות ספציפיות בהתאם למצב. כמו כן ניתן לבקש מהמעבדה לשמור תאים ממי השפיר עד סוף ההריון לצורך אפשרות לבדיקות מיוחדות נוספות במידת הצורך. הבדיקה מומלצת לנשים שהן או בני זוגן נשאים של מחלה גנטית, נשים שבדיקת סקר השליש הראשון ו/או השקיפות העורפית שלהן לא היתה תקינה או נשים אחרות אשר מעונינת בביצועה. יתרונה הגדול הוא באפשרות לבצעה בשלב מוקדם, בשבועות 11-14 להריון, וכך במידה והתוצאה אינה תקינה, בני הזוג יכולים לבחור לבצע הפסקת היריון. כאשר זו מבוצעת בשלב מוקדם, היא פחות מסובכת מבחינה רפואית ורגשית. עם זאת, לבדיקה זו סיכון יותר גבוה, יחסית לדיקור מי שפיר לאובדן ההריון (סיכון 1:100) ולאחר הבדיקה יומלץ על הימנעות ממאמץ גופני למשך יומיים.
NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing)
בדיקת דם פשוטה אשר מזהה בדם האם, מקטעי דנ"א חופשי ממקור שליתי. ניתן לזהות תסמונות בעובר, החל משבוע 10 להריון. לבדיקה רגישות גבוהה מאוד, של כ- 99.8% בזיהוי התסמונות הבאות:
- עודף של כרומוזום 21 (תסמונת דאון) או של כרומוזום 13 או 18
- חוסר או עודף בכרומוזומי המין X ו- Y
- תסמונות של חסר מיקרוסקופי של חומר גנטי: 22q11.2 (Velo-Cardio-Facial syndrome), 15q11.2-13 (Prader Willi או Angelman), 5p15.2 (תסמונת Cri-du-chat), חסר בכרומוזום 1p36 או חסר 4p16.3 (תסמונת וולף-הירשהורן).
בדיקת אולטרה סאונד מכוונת לאנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
באנדומטריוזיס הוא מצב שבו תאים דומים לתאי רירית הרחם (השכבה המצפה את חלל הרחם) נמצאים מחוץ לחלל הרחם, בדרך כלל על איברי האגן. אדנומיוזיס הוא מצב שבו תאים דומים לתאי רירית הרחם נמצאים בתוך הדופן (שריר) הרחם. בשני המצבים עלולה להתפתח תגובה דלקתית, כאב, דימום ומגוון תסמינים אחרים כולל תת פוריות.
אולטרה סאונד מהווה כלי מרכזי לאבחון אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס. במהלך בדיקת האולטרה סאונד נסקרים איברי האגן (רחם, שחלות, שלפוחית שתן, שופכנים, נרתיק, מחיצה נרתיקית-רקטלית, מעי, רצועות אוטרוסקרליות) לצורך מיפוי של כלל המוקדים באגן. כמו כן נבדקת ניידות איברי האגן (הערכת הידבקויות). בדיקה זו חיונית לצורך אבחון המחלה, החלטה לגבי הצורך בטיפול ניתוחי, והקף הניתוח הנדרש. חשוב לבצעה על ידי רופא מומחה בתחום.
קרא עוד...
שבועות ההריון המומלצים לבדיקות
- שבוע 11-12 – שקיפות עורפית
- שבוע 14-16 – סקירת מערכות ראשונה
- שבוע 16-18 – חלבון עוברי
- שבוע 16-20 – מי שפיר
- שבוע 22-25 – סקירת מערכות שנייה
- שבוע 22-26 – אקו לב עובר (במידת הצורך)
- שבוע 24-28 – העמסת סוכר
- החל משבוע 30 – מוניטור
- שבוע 30-32 – סקירת מערכות שלישית
- לפחות מידי חודש לאורך כל ההריון – לחץ דם ומשקל